Subota, Studeni 28, 2015
   
Text Size

Pretraga

SELVER KELEŠTURA, PREDSJEDNIK OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE ZENICA

Građani Zenice će  glasati na 136 glasačkih mjesta

 

Prošlog četvrtka u velikoj sali Općine Zenica, u prisustvu predstavnika političkih partija, te koalicija, Općinska izborna komisija Zenica održala je žrijebanje političkih subjekata za rad u biračkim odborima na predstojećim, Općim izborima  Bosne i Hercegovine. Bio je to povod za  interview sa Selverom Kelešturom, njenim predsjednikom.

- Žrijebanje političkih partija i popuna biračkih odbora predstavnicima političkih subjekata, shodno izbornim pravilima, je jedna od prvih konkretnih aktivnosti u tehničkoj realizaciji Općih izbora 2010, kaže Keleštura.

Mn: Više glasačkih mjesta nego za Opće izbore 2006

NR: Koliko će na području općine Zenica biti organizirano glasačkih  mjesta, koliko će biti izabrano članova za glasačke odbore, te koji je rok do kada političke partije trebaju dostaviti prijedloge kandidata za ova tijela?

KELEŠTURA: U općini Zenica će biti 136 biračkih mjesta, u kojima će raditi ukupno 664 člana. Od pomenutih 136, na 128 biračkih mjesta odbori će brojati po pet članova, jer na ovim mjestima broj upisanih  glasača, prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska, je veći od 350, dok će na preostalim mjestima birački odbori brojati po tri člana, s obzirom na to da je broj upisanih birača manji od 350. U okviru 136 biračkih mjesta jedno je opredijeljeno  za glasanje u odsustvu i za one glasače sa nepotvrđenim glasačkim listićima. Evo, Općinska izborna komisija je obavila žrijebanje 29 političkih subjekata, potvrđenih kod Centralne izborne komisije – CIK –a BiH, koji učestvuju na Općim izborima i shodno dobijenom rasporedu, bit će popunjeni birački odbori. Kada je riječ o roku, prema Uputstvu CIK - a BiH, politički subjekti su dužni najkasnije u roku od 7 dana, od dana okončanja postupka žrijebanja, dostaviti  prijedloge kandidata za članove biračkih odbora i njihovih zamjenika za biračka mjesta, koja su dobili žrijebanjem. Nakon toga će uslijediti aktivnost imenovanja općinskih biračkih odbora.

Kada je riječ o broju biračkih mjesta, za  Opće izbore 2010 njihov broj je veći za desetak, u odnosu na izbore održane 2006. godine.

U biračke odbore birati mlađe osobe

NR: Ovo je i prilika da podsjetite ko mogu  biti članovi, odnosno zamjenici glasačkih odbora?

KELEŠTURA: Za članove biračkih odbora  prema izbornim pravilima, mogu biti predložene osobe koje naravno imaju biračko pravo, preporuka je da to budu lica koja su upisana u izvod Centralnog biračkog spiska za biračko mjesto za koje se imenuje, nadalje moraju imati najmanje srednju stručnu spremu, odnosnoi treći, četvrti ili peti stepen stručne spreme. Kod imenovanja članova biračkih odbora, odnosno njihovih zamjenika, politički subjekti trebaju voditi računa o multietničkom sastavu, gdje je to, naravno moguće, ali i o spolnoj zastupljenosti. Naime, trebalo bi da žene u biračkim odborima čine jednu trećinu, od ukupnog broja članova.

NR: S obzirom da će na Općim izborima 2010 participirati veći broj političkih partija, u odnosu na prethodne izbore, znači li to i više posla i koje su slijedeće aktivnosti OIK-a Zenica?

KELEŠTURA: Svakako da što je veći broj političkih partija, tehnički je zahtjevnije  provođenje procedura, počev od ovog žrijebanja, glasanja, pa do prebrojavanja glasova. S obzirom na to da je obim posla veći i kompleksniji, preporuka Općinske izborne komisije, a u skladu sa  odredbama Izbornog zakona BiH te pomenutog uputstva CIK-a BiH, je da se u biračke odbore biraju fizički sposobne, odnosno mlađe osobe. Slijedeća aktivnost je obuka članova, odnosno predsjednika biračkih odbora, a novina je da svi oni podliježu, nakon obuke, provjeri znanja i certifikaciji. To znači da će oni kandidati koji ne zadovolje biti zamijenjeni novim iz baze podataka OIK-a. To se isto odnosi i na članove mobilnih timova.

Comments (0)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 93 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.