Utorak, Prosinac 01, 2015
   
Text Size

Pretraga

HUSEJIN SMAJLOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE ZENICA

Projekti realizirani u posljednjih šest godina predstavljaju višedecenijski san Zeničana

NR: Opće je mišljenje da ste najuspješniji gradonačelnik u historiji Zenice. Na koje projekte u proteklih šest godina ste posebno ponosni?

SMAJLOVIĆ: Ako treba analizirati proteklih šest godina onda je teško, gotovo neizvodljivo, izdvojiti jedan ili nekoliko projekata kojima sam izuzetno zadovoljan. Ali ako već moram nešto izdvojiti, onda bih, svakako, na prvo mjestu vraćanje samopouzdanja Zeničanima. Naime, od jedne sredine koja je optuživala druge i koja je tražila rješenje izvan sebe, mi smo, čini mi se, stvorili ambijent u kome su Zeničani shvatili da će im biti dobro ili loše u zavisnosti od toga kakav je njihov odnos prema tome. Znam da Zenica ima dovoljno kapaciteta da promijeni sama svoje stanje, a od drugih očekujem da ako nam ne mogu pomoći u realizaciji naših projekata, onda da nas ne ometaju. Projekti realizirani u posljednjih šest godina predstavljaju višedecenijski san Zeničana. Neki su bili preveliki i za snove. Tu mislim na projekat Kamberovića polje, Poslovnu zonu i inkubator, Centar savremenih tehnologija, Atletski stadion, Sanitarnu deponiju, Muzej grada, Tržnicu... To su projekti koji su promijenili ambijent u Zenici, koji predstavljaju ispunjenje želja, dok s druge strane imamo projekte koji bi trebali u budućnosti da donose prihod Općini Zenica – termocentrala, hidrocentrala, Rača... Vrlo je izvjesna mogućnost da problem zvani Rača, težak 20 miliona maraka, pretvorimo u nešto što će Zenici donijeti isto toliko novca u narednih desetak godina, uz još 50-tak radnih mjesta. Imamo, zatim, grijanje koje ekonomski loše posluje, priključeno na stara industrijska postrojenja koja uvijek mogu zatajiti i sa ograničenim kapacitetima. Sad smo u poziciji da realizacijom projekta termocentrale sve to i ekonomski i ekološki i kvalitetno poboljšamo sa značajnim prilivom sredstava u općinsku kasu. Isti je slučaj i sa Vrandukom koji otvara jednu novu perspektivu ne samo u oblasti energetike nego i kao turistički potencijal. Finansijska korist je višestruka. Dobit ćemo nekoliko miliona koncesionih naknada, dobit ćemo milion i po za Sporazum o prijateljskom okruženju, a kad se stavi u funkciju hidrocentrala od svakog proizvedenog kilovata imat ćemo dobit.

Opozicija voli ekscese

NR: Kako ocjenjujete rad Općinskog vijeća, odnosno u kojoj mjeri ste imali podršku vijećnika većinskih stranaka i da li je bio konstruktivan doprinos opozicije?

SMAJLOVIĆ: Ja nisam taj koji treba ocjenjivati rad Vijeća. Oni će svoj rad objašnjavati biračima koji su glasali za njih. U principu sam zadovoljan podrškom koju su mi dali. Ne znam da li je to stvar podrške ili nemogućnosti da drugačije reagiraju. Naime, svi projekti koji su im ponuđeni, ponuđeni su na način i po procedurama koje nisu mogli odbiti. A opozija k'o opozicija... Potpuno razumijem poziciju opozicije. Ono što im zamjeram je njihova, s jedne strane podrška kada se odlučuje, a sa druge strane poduzimanje čitavog niza radnji koje će dovesti u sumnju već realizirane projekte ili čija je realizacija u toku. Postupaju kao grupa građana ili asocijacija koja se ne raduje progresu nego im je, čini mi se, više stalo do ekscesa, do urušavanja i neostvarenja projekata. Al' nadam se da građani, obzirom da prate rad Vijeća, vide kako se ko ponaša.

NR: Šta očekujete od predstojećih Općih izbora? Kako ocjenjujete kampanju koja je još u toku?

SMAJLOVIĆ: Ono što me brine je što se na posljednjih nekoliko izbora u Federaciji forsiraju neke nove stranke, novi projekti i za svaki izborni period se usitnjava biračko tijelo. Ono što je ozbiljan problem u proteklom sazivu je nepostojanje jake bošnjačke političke stranke. To je jedna stvar. Drugo, čini mi se da se uporno pokušava samo Bošnjacima prodati priča o potrebi izmjene, čime se, zapravo, stvara mogućnost da se ne otvaraju ozbiljna pitanja u BiH. Ja očekujem da će Bošnjaci kao narod koji je pametniji od svog rukovodstva, prepoznati potrebu da se u BiH osnaži jedna bošnjačka i probosanska politička partija koja će biti u poziciji da ozbiljno razgovara o rješenju bosanskohercegovačkih pitanja. Nažalost, u prošlom sazivu to nismo imali i zapravo je to jedan od razloga neprovođenja neophodnih reformi u BiH. Ne samo da smo imali zastoj, imali smo prekid svih reformi u prethodne četiri godine. Očekujem da će narod to prepoznati, da će vidjeti, bar kada je o Zenici i ZE–DO kantonu riječ, šta je urađeno u proteklom periodu i da će podržati SDA. Naravno, preporučujem građanima i da glasaju za Bakira Izetbegovića kao člana predsjedništva.

Neki mediji ne vide pozitivne stvari

NR: Koliko su mediji doprinijeli napretku Zenice u vrijeme Vašeg mandata, a i u prvoj kampanji?

SMAJLOVIĆ: Mediji su moćna institucija, jako sredstvo koje stvari može ubrzati, ali i unazaditi. U principu, nikad se nisam bavio time šta će mediji prenijeti. Smatrao sam da, obzirom da sam na lokalnom nivou, sve što radim u Zenici građani će najbolje vidjeti svojim očima. Ali u posljednje vrijeme malo sam promijenio stav jer sam vidio da mediji mogu značajno olakšati ili otežati stvari. Zadovoljan sam, u principu, onim što su mediji prenijeli o Zenici i koliko su doprinijeli afirmaciji onog što smo mi uradili. Međutim, primijetio sam da postoje i mediji koji nikakav progres u Zenici nisu vidjeli, ništa pozitivno nisu primijetili nego su samo izazivali sukobe, ili stvarne ili izmišljene. Ali svako se ravna prema sebi i svako odlučuje onako kako misli da treba, pa tako i oni.

 

NR: Izjavili ste jednom prilikom da Vi, ustvari, samo ostvarujete svoje dječačke snove o Zenici. Ima li još takvih, neostvarenih snova?

SMAJLOVIĆ: Shvatio sam poslije niza godina bavljenja ovim poslom da nema kraja ljudskim željama, ali imate manje i velike želje. Ja sam po svemu atipičan. Političari, za razliku od filozofa, gledaju procenat većine. Ja pokušavam da vidimo i malog čovjeka, pojedinca i njegove želje. Čini mi se da u ovom periodu nismo zaboravili te pojedinačne želje, a ni ljudske probleme kojih realno ima u Zenici.

Comments (0)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.