Srijeda, Prosinac 02, 2015
   
Text Size

Pretraga

NURKA BABOVIĆ, DIREKTORICA JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ZENICA

U pet desetljeća uvijek među vodećim Centrima

Nurka Babović, dipl. sociologinja, u Centar za socijalni rad Zenica je došla maja 2008. godine, kao prva žena direktorica (devet direktora) u 50 godina postojanja i rada ove javne ustanove.

NR: Šta je najznačajnije šta ste uradili u protekle dvije i po godine Vašeg mandata?

BABOVIĆ: Prije svega, nastavila sam realizaciju Projekta nadogradnje I faze prostorija Centra, vrijednosti oko 95.000 KM. Zahvaljujući potpisanom sporazumu između osnivača – Općine Zenica i NVO „Lučijano Lama“ iz Italije, te Italijanskom ambasadom rekonstruirani su i adaptirani: Dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, Prihvatna stanica, bivši prostor radionice sada je konferencijska sala, rekonstruiran je atrij, te zajedničke prostorije.

Razvoj partnerske mreže

Uz finansijsku podršku ZE - DO kantona i osnivača radilo se na poboljšanju uslova rada zaposlenika i tehničkoj opremljenosti, te je počela zamjena dotrajalih prozora koja će biti završena do 2012. godine. Do istog perioda planira se saniranje preostalih ravnih krovova na zgradi Centra. Nastavljen je i rad na uspostavljanju dobrih odnosa sa drugim institucijama i NVO što je rezultiralo potpisivanjem protokola o saradnji sa Sudom za prekršaje, UG Centar za pravnu pomoć ženama, UG Romano Centro, JU Dom porodica, JU Muzej grada, UG Naša djeca, su MUP-om i Općinskim sudom. Služba za društvene djelatnosti Općine Zenica i Centar uspostavili Protokol o saradnji na suzbijanju prosjačenja, a sa Medicom i drugim partnerima Protokol o međusobnoj saradnji i zaštiti žrtava nasilja u porodici. Sa Općinom Zenica urađen je Protokol pod nazivom „Rad socijalnih radnika u mjesnim zajednicama Perin Han, Nemila, Stranjani i Babino“.

Projektni tim Centra je proveo istraživanje o prosjačenju i istraživanje o socijalnim potrebama stanovništva općine Zenica u periodu od jula do septembra 2010. godine, pilot projekt koji je temelj za buduća istraživanja koja planira Centar realizirati od 2010 - 2020. godine.

Kao članica grupe radila sam na Planu razvoja socijalne zaštite općine Zenica za period 2009 - 2013. godine, a sada kao članica Općinskog razvojnog tima, radimo Strategiju razvoja općine Zenica za period 2010 - 2020. godina.

Temeljna institucija socijalnog rada i socijalne zaštite

NR: Centar za socijalni rad Zenica je osnovan 11. novembra 1960. godine, dvije godine nakon osnivanja prvog centra u Bosni i Hercegovini (Sarajevo). Izdvojite nam osnovne značajke u radu Centra kroz ovih pet desetljeća.

BABOVIĆ: U proteklih pet decenija Centar je bio među vodećim u bivšoj Jugoslaviji. Za ostvarene rezultate dobio je niz društvenih priznanja među kojima su Plaketa Općine Zenica iz 1996. godine i Nagrada Zenice koja je Centru dodijeljena 2000 - te godine.

Socijalni rad, kao stručna i profesionalna djelatnost u cjelini, u ovih 50 godina razvijao se u više segmenata. Između mnogih složenih poslova koje je Centar obavljao te koje i danas obavlja među najznačajnijim izdvajamo rad na saniranju porodičnih prilika i zaštiti djece iz ovih porodica, rad s vaspitno zapuštenom i zanemarenom djecom i maloljetnim prestupnicima, zaštiti djece bez roditeljskog staranja, zaštiti odraslih i nesposobnih starih i bolesnih osoba, poslovi organa starateljstva s vođenjem upravnog postupka, rješavanje brojnih socijalnih problema građana...

Centar je i mjesto u kojem se istražuju i analiziraju pojedini socijalni problemi lokalne zajednice kako bi se prevenirala, sanirala ili otklonila nepovoljna stanja. Centar je temeljna institucija za pružanje socijalne zaštite ugroženim pojedincima i grupama u kojem je do danas radilo 210 radnika, a kroz njega je prošlo oko 1.350.000 stranaka.

Comments (1)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.