Utorak, Prosinac 01, 2015
   
Text Size

Pretraga

Prošlo ih je 55...

Februarske srijede, dana 15. u zimu (hladnu kao što su nekada znale biti hladne zime, kao atrakcija dana, meseca, cijele zime, ma čuj zime, cijele godine, Zenica i cijeli region je dobio svoje novine, NAŠU RIJEČ! Redovi pred trafikama su bili popzamašni prije nego su prodavači i prodavačice stigle na svoja radna mjesta. Svi su htjeli Našu rfiječ, svoje novine. Htjeli su ih i u Travniku, Kaknju, Busovači, Žepču, Zavidovićima, Vitezu, Bugojnu, Kupresu, Šuici, Donjem i Gornjem Vakufu...

Vrijeme je prolazilo, rijetki su živi koji su radili u prvoj redakciji, Naša riječ je tokom vremena mijenjala konture, tehničke karakteristike, mijenjali su se novinari, mnogi započinjali radnu karijeru u ovoj redakciji a potom nasavljali životni put u drugim novinama ili drugačijim medijima. Najveći broj njih je ostajao intimno vezan za rad u Našoj riječi. Isto se ponosi i na spoljne saradnike, od koji su neki i po 30 godina bili (i ostali) vjerni dopisnici NR.

Vrijeme leti, naročito u ovom poslu, vremena za studiozno sumiranje rezultata- jednostavno nema. Tek zaiskre sentimentalna prisjećanja, poneka anegdota bljesne u trenu pa se ugasi u spoznaji da je drugima dosadno slušati ili, čak, čitati o nečemu što se događalo prije nekoliko godina ili decenija. Te priče, kao po pravilu „uspijevaju“ u okupljanjima penzionera za Dan Firme ili na „fešticama“ pred Novu godinu, pa se, skoro ista ponavljaju na novom „zboru“, nažalost sa sve manjim brojem učesnika...vrijeme a i biologija čine svoje. Uvijek se na rastanku postavi šaljivo ali i bolno pitanje: ko neće doći na sljedeći skup, čija će čaša ostati nenapunjena i neispijena...odlaze kolege iz života ali ostaju u sjećanjima onih koji su radili sa njima (naravno, porodice ih pamte vječno, a i čitaoci se sjećaju onih novinara koji su pisali „pitke i slatke“ tekstove).

Možda će se neki upitati šta je to što je Našu riječ održalo više od pola vijeka: usuđujem se reći da je pošten pristup temama, maksimalno uvažavanje čitalaca, ali iznad svega ISTINA! Nije rijetkost da istina povrijedi nekoga, ali nakon početne ljutnje i izvjesnog protoka vremena i najogorčeniji sgvate da u izvještavanju nije bilo zle namjere nego profesionalan odnos prema svom poslu. Naša riječ se nikada nije bavila „pljuvanjem“, etiketiranjem, s sve što je o nekome napisano negativno- napisano je sa čvrstom argumentacijom. Takvim stavom prema poslu kojim se bavimo  (p)ostali smo novina kojoj se vjkeruje, u čije se napise ne sumnja. Zato se u Redakciji a i u aktima Društva potencira istinitost, odgovornost, pouzdanost, poštuje se pravilo „triput (pre)mjeri- jednom piši“, što će reći da je profesionalna obaveza naših novinara da se ne služe neprovjerenim informacijama, insinuacijama niti poluistinama. Jedino na taj način smo mogli stići u situaciju da danas ulazimo u 56. godinu postojanja. S pravom smo ponosni na taj podatak a istovremeno i tahvalni svima onima koji su tome doprinijeli. Naša poruka za ovaj jubilej je Čitajte nas i dalje i vjerujte nam. Naš određujući kriterij je ISTINA!

Comments (0)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 112 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.