Petak, Studeni 27, 2015
   
Text Size

Pretraga

Vijećničko „Ne“ za mogućnost poskupljenja grijanja

Glavne tačke dnevnog reda na prošlom zasjedanju Vijeća općine Zenica, održanog prošlog četvrtka, bile su: Program organizovanja sezone grijanja 2012/2013, a kao prilog vijećnici su dobili i Odluku Nadzornog odbora JP Grijanje, o usvajanju ovog programa, potom LOD metodologija za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva, sa prijedlogom Zaključka o njenom usvajanju, Informacija o stanju u oblasti poljoprivrede i realizirane aktivnosti na području općine Zenica u 2011. te  Izvještaj o implementaciji Plana upravljanja otpadom u općini Zenica.
Kada je riječ o Programu organizovanja sezone grijanja za slijedeću sezonu, njegova realizacija je u toku. Naime, već su započeli pregovori sa ArcelorMittalom oko isporuke toplotne energije. No, odmah na početku su se pojavili problemi. O čemu se zapravo radi, kazao nam je koju riječ više novi direktor JP Grijanje Kasim Sarajlić:
- Sporna su dugovanja za povećanu potrošnju zemnog gasa, u februaru ove godine zbog ekstremno niskih temperatura. Mi smo predložili tri varijante rješenja ovoga problema i čekamo izjašnjavanje ArcelorMittala ...
Prema Sarajlićevim riječima u programu su dvije varijante organizovanja nove grijne sezone.
- Prema prvoj varijanti, cijena MW/h treba da bude na nivou minule sezone, a to je 41 KM po MW/h i u tom slučaju ne bismo povećali cijenu zagrijavanja stambenog i poslovnog prostora po metru kvadratnom, a  u drugoj varijanti, ukoliko bi ArcelorMittal  odlučio da poveća cijenu MW/h, da bi JP Grijanje uspjelo uspuniti sve svoje obaveze prema dobavljačima, a naš najveći dobavljač je upravo ova zenička kompanija, mi bismo bili prisiljeni uputiti OV Zenica prijedlog za povećanje cijene grijanja. Predložili bismo da cijena bude 1,38 KM bez PDV-a. Ono što je bitno jeste da OV na današnjoj sjednici zauzme stav, sa kojim bismo išli u daljnje pregovore sa ArcelorMittalom, da se ne dozvoli povećanje cijene MW/h toplinske energije, izjavio nam je uoči razmatranja pomenute tačke dnevnog reda Sarajlić.   
Upravo takav, kazali bismo, odlučan stav i „Ne“ za mogućnost poskupljenja grijanja u novoj grijnoj sezoni izrekli su vijećnici, koji i nisu baš mnogo diskutirali o ovoj temi, prihvatajući pomenuti Program, ali i zaključak, kojeg je formulirao predsjedavajući OV Nebojša Nikolić, da se da puna podrška pregovaračkom timu na čelu sa načelnikom Husejinom Smajlovićem u budućim pregovorima sa ArcelorMittalom, te da se održi sadašnja cijena. No, ukoliko zenička kompanija bude insistirala na povećanju cijene MW/h, bit će to predmet buduće rasprave na Vijeću.

Comments (0)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.