Četvrtak, Studeni 26, 2015
   
Text Size

Pretraga

Kvalitetna paleta proizvoda protiv prehlade i gripe

Galenski laboratorij Javne ustanove Apoteka “Zdravlje” Zenica ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje lijekova. Riječ je o moderno opremljenom laboratoriju, po svjetskim standardima. U okviru Galenskog laboratorija djeluje i Kontrolno-analitički laboratorij sa zadaćom kontrole ulaza farmaceutskih sirovina i ambalaže, praćenja tehnološkog procesa, kontrole međuproizvoda, poluproizvoda i gotovih proizvoda, tako da je proces proizvodnje i kontrole zaokružen. Dugogodišnja tradicija u proizvodnji i kontroli lijekova, kao i kvalitetna komunikacija s pacijentima, temelj su povjerenja pacijenata prema ovoj javnoj ustanovi. Dobrom uslugom i savjetima zaposlenici JU Apoteke “Zdravlje” Zenica, ujedno ispunjavaju i novu ulogu farmaceuta koja je sve bitnija i prisutnija, jer su upravo farmaceuti zadnja karika u lancu zdravstvenog sistema.

Izvrsni sirupi protiv kašlja

Kako je u jeku sezona prehlade i gripe, podsjećamo da se u Galenskom laboratoriju JU Apoteka “Zdravlje” Zenica proizvodi sirup protiv kašlja Contra tussim od 150 mililitara koji je osim što se pokazao kao izvrstan preparat svojom cijenom mnogo pristupačniji od sličnih preparata drugih proizvođača. “Njegova cijena u maloprodaji je pet konvertibilnih maraka, dok drugi preparati istog kvaliteta i iste terapeutske vrijednosti na tržištu koštaju od 6,5 do 14 KM”, kazala nam je mr.ph. Amra Uzeirbegović-Fejzić, rukovodilac Galenskog laboratorija JU Apoteke “Zdravlje” Zenica, dodavši da cijene svojih proizvoda nisu povećavali upravo uzimajući u obzir teška recesijska vremena, iako su cijene ulaznih sirovina i ambalaže dobavljači povećavali.

Galenski laboratorij proizvodi i sirup od bijelog sljeza – Althae sirup, 150 ml, koji pomaže sazrijevanju sekreta koji je prisutan kod prehlade i gripe popraćene kašljem. I njegova cijena je pet KM. Kako nam je kazala mr.ph. Uzeirbegović-Fejzić i sirup Contra tussim i Althae sirup su registrovani u Federalnom ministarstvu zdravstva kao lijekovi koji se mogu prometovati u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Galenski laboratorij proizvodi i tablete Acesil koje imaju analgetsko i antipiretsko djejstvo, protiv bolova i temperature, koji su također dobrodošli u sezoni gripe. Mr. Uzeirbegović-Fejzić Acesil preporučuje u kombinaciji sa C vitaminom od 500 mg za odrasle, također proizvod Galenskog laboratorija, odličan u terapiji protiv gripe. Ova kombinacija košta 2,60 KM, za razliku od sličnih kombinacija poput Aspirina C, Andola C, koji su mnogo skuplji.

Protiv simptoma prehlade i gripe i čajevima

Za djecu izdvajaju paletu sirupa paracetamola od 100 ml, i čepića u dvije jačine, 120 i 250 mg, za djecu do tri i od tri do dvanaest godina,  koji su također neophodni u terapiji za skidanje temperature i protiv bolova, kao pratećih simptoma prehlade i gripe. Tu je i C vitamin od 50 mg namijenjen djeci. Mr.ph Uzeirbegović-Fejzić pojašnjava da su ovi preparati odlični i u terapiji ostalih dječijih bolesti koje prate temperature i bolovi. Proizvode i Copasal tablete koje su odlično sredstvo za liječenje glavobolje, zubobolje, kao antireumatik, te kao antipiretik koji se također može koristiti u liječenju simptoma prehlade i gripe. Izvrsni za borbu protiv simptoma gripe i prehlade su i čajevi iz Galenskog laboratorija kao što je čaj protiv prehlade i gripe te čaj protiv kašlja.

Comments (0)

NOVI PRETPLATNICI

Pretplatom na online izdanje Naše riječi Vam je omogućen pristup pdf izdanju svakog novog broja Naše riječi. Brz i jednostavan pristup vijestima, konkursima, oglasima i sl.

Pretplata:
godina dana 20,00Eura
pola godine 15,00Eura

Kontakt telefon 032 408 003

Najnovije izdanje

nr.jpg

Ko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 142 

Reklame

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Vlasnik autorskih prava
NIPD Naša riječ doo Zenica
ISSN  2233-0909.
Kopiranje i prenos sadržaja
uz dozvolu.